В момента има страхотно отдръпване от дезинфектантите по цял свят. Изследването на 100 вида дезинфектанти показва, че те не могат да решат проблема с елиминирането на SARS-CoV-2. Затова световни учени вече изказват съмнение по отношение на ползите от тях – може би те причиняват повече проблеми? Например на хората с онкологични и белодробни заболявания. 

А какво правят заводи и предприятия, които са на многосменен режим на работа и трябва да дезинфектират големи помещения за много кратко време? Изпадат в паника. Драмата е още по-голяма, когато се идентифицира заразоносител и огнището на заразата трябва спешно да се обработи, тоест, да се затвори за няколко дни. Освен химикали, от 50 години в света за дезинфекция се ползват и UV-C лампи.

Една такава е произвел Веселин Вълков, собственик на предприятието за индустриално светодиодно осветление "Индъстриъл Лайтинг". 

 

Напоследък ръководители на предприятия, малки или големи, отказват да спрат производствения процес, когато се появи огнище на зараза. Как се справят с дезинфекцията? 

Има само два начина помещението да се дезинфектира. Единият е с пръскане на химически препарати, което не е удобно по няколко причини: първо, ако трябва да се пръска хотел или детска градина, където има деца, те може да се отровят, защото пипат навсякъде. Второ, не се знае каква е концентрацията на дезинфектанта и ако се знае, сигурни ли сме, че тя се спазва от фирмата, която е дошла да пръска. Мога да дам пример с наш клиент, който пръскаше постоянно, но не се справи с огнището на зараза. Просто препаратите са на изключително висока цена, хората ги разреждат повече, отколкото трябва и така ефектът е неизвестен.

Трето, няма как да се пръскат компютри, документи и всичко, което се намира в един офис, да не говорим за медицинска апаратура, която може да бъде увредена. Четвърто, едно предприятие трябва да има на разположение екип с предпазно облекло, което да извършва многократно тази дейност. След пръскането трябва да мине период от време преди помещенията да могат да се ползват. Химическата  дезинфекция е удобна, ако се приложи еднократно, но така или иначе ние не знаем къде отива препаратът, когато се отмие от повърхностите. Да не говорим, че той има вредно влияние върху хора с дихателни проблеми. 

И това те наведе на мисълта да разработиш UV-C лампа? 

Да, с този проект се занимавахме два месеца и от двайсетина дни излъчвателят е на пазара. Такива излъчватели се ползват от 50 години, техният бактерициден ефект е безспорен, защото UV-C лъчите увреждат РНК и ДНК на вируси и унищожават бактерии и всякакви патогенни. Доказано е, че те убиват и смъртоносните MERS и SARS. UV-C излъчвателите всъщност са зелената алтернатива на всякаква химична дезинфекция. След изключване на излъчвателя можеш просто да влезеш в помещението и да почнеш да работиш. 

Какво представлява лампата?

Ние наричаме уреда излъчвател, защото неговото предназначение не е да осветява помещение, а да излъчва радиация. Диодната технология не е много добре развита точно в областта на UV радиацията и засега тези излъчватели са екзотични – UB-C диодите се произвеждат в малко количество и поради тази причина имат изключително висока цена. Излъчвателят се състои от UV-C тръби (пури), производство на реномирани европейски компании като „Филипс“, „Осрам“ и други; качествени захранвания на същите тези компании; корпус и електроника, която е изцяло произведена и асемблирана в България. 

Как да сме сигурни, че излъчвателят убива новия коронавирус? И най-важният въпрос - опасен ли е за хората в помещението, след като тези лъчи предизвикват и рак на кожата? 

От трите вида лъчи ултравиолетови лъчи - UV-A, UV-B и UV-C - последните са най-къси, но и най-токсични. Слава богу, те се филтрират от атмосферата. Затова помещението трябва да е без хора, животни и растения, когато се провежда дезинфекцията. Ние имаме различни видове излъчватели – най-мощният има излъчване, което може за 30 минути да убие всичкия SARS-CoV-2 в радиус до 14 м. Това е съгласно препоръките на Националната лаборатория по дезинфекция, стерилизация и биоиндикатори към Националния център по заразни и паразитни болести, който е координираща институция към Европейски център по контрол на болестите. Именно от тази лаборатория  имаме протокол от изпитване на излъчвателя. Сега работим върху излъчвател за дезинфекция на малки стаи - с мощност 36-72 вата. 

Сигурно има европейски продукти с подобни характеристики?

Да, но те струват десетки хиляди евро, освен това са изключително тежки, обемисти и сложни за работа. Нашият излъчвател е с цена под 1000 евро,  изключително лек - с тегло под 10 кг, на колелца; спира да работи, ако някой влезе в помещението, а се задейства 30 секунди, след като е излъчвателят е пуснат, за да може опериращият с него да напусне помещението; с брояч за ресурса на тръбите, тъй като след 7000 часа тяхната ефективност намалява под нивото, което е необходимо за ефективното унищожаване на вируса. Наше проучване показа, че повечето излъчватели, които в момента се ползват в болниците, са с изтекъл ресурс. 

Как да се ориентираме какво да купим, ако имаме отговорността да се грижим за болница, предприятие, завод?

В момента пазарът е залят с такова производство - продават се азиатски UV-C излъчватели с мощност около 30 вата за домашна употреба, които са с неустановен произход. Те пристигат у нас без съответните сертификати, без упътвания за безопасност, което означава, че тяхното ползвате или ще доведе до сериозни изгаряния на лицата, които ги ползват, или не излъчват в спектъра, който е необходим за унищожаване на вируси.

Тоест, не вършат работата, заради която са закупени. И нещо много важно – за разлика от озон-фрий технологията, която се използва от нас и от големите производител, азиатските аналози в повечето случаи са направени от стандартно кварцово стъкло, което генерира озон при работа на излъчвателя. 

Търговците се опитват да убедят клиентите, че този озон унищожава бактериите, но пропускат да кажат, че в по-големи количества озонът е отровен и след ползването на излъчвателя се изисква задължително проветряване на помещенията и то за дълго време. Озонът може да бъде особено вреден за хора с белодробни заболявания.